Rola estrogenów w funkcjonowaniu dolnego odcinka układu moczowego u kobiet oraz w etiologii nietrzymania moczu - Adamiak, Aneta; Rechberger, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Badania doświadczalne wykazują, że zarówno dolny odcinek układu moczowego u kobiet, jak również ośrodki kontroli mikcji w korze mózgowej, moście, czy przodomózgowiu są tkankami docelowymi dla estrogenów. Estrogeny wywierają także duży wpływ na właściwości biomechaniczne struktur dna miednicy, a tym samym na mechanizmy trzymania moczu u kobiet. Okres menopauzy, charakteryzujący się spadkiem poziomu krążących estrogenów, wiąże się ze wzrostem częstości występowania wysiłkowego nietrzymania moczu, parć naglących, czy nawrotowych infekcji układu moczowego. Celem pracy jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat roli estrogenów w funkcjonowaniu dolnego odcinka układu moczowego kobiet oraz ich udziału w patogenezie zaburzeń anatomicznych i czynnościowych tego ukadu.