Ryzyko rezydualne w schorzeniach sercowo-naczyniowych - Czarnecka, Danuta; Klima, Łukasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Zaburzenia gospodarki lipidowej, obok nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i palenia tytoniu, są uznawane za jeden z najistotniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Obniżenie stężenia frakcji LDL cholesterolu do zalecanych przez towarzystwa kardiologiczne powoduje znamienne obniżenie ryzyka wystąpienia dużych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Pacjenci są jednak ciągle narażeni na pozostające ryzyko resztkowe. Dyslipidemię aterogenną, która jest związana z występowaniem ryzyka resztkowego, stwierdza się znamiennie częściej u osób z cukrzycą i zespołem metabolicznym. Terapia statynami nie wpływa wystarczająco na ryzyko związane z podwyższonymi stężeniami triglicerydów i obniżonymi stężeniami frakcji HDL cholesterolu, a powstała międzynarodowa inicjatywa Residual Risk Initiative (R3i) postawiła sobie za zadanie redukcję ryzyka resztkowego poprzez prowadzenie oraz analizę dostępnych badań naukowych i rekomendowanie płynących z nich zaleceń.