Powikłania popromienne w praktyce Oddziału Radioterapii Ginekologicznej w Łodzi. Część II - Sobotkowski, Janusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Po ogólnym opisie zagadnień związanych z powikłaniami leczenia w części pierwszej autor poddał analizie, co czyni się i co jest możliwe do zrobienia, by zmniejszyć częstość niepożądanych efektów leczenia promieniami jonizującymi. Optymalizacja w planowaniu dawki, utrzymywanie dokładności w przeprowadzaniu procedur terapeutycznych, wybór bardziej precyzyjnych wskazań do leczenia – to niektóre, ważne drogi ku zmniejszeniu częstości powikłań. Postęp techniczny znacznie pomaga w walce z rakiem, przy względnie niewielkiej częstości powikłań; np. użycie źródeł o bardzo wysokiej aktywności prowadzi do skrócenia czasu trwania aplikacji, dlatego niektóre najcięższe powikłania, jak zgon tuż po brachyterapii – praktycznie nie są notowane. Autor wspomniał o znanej, lecz niezbyt szeroko stosowanej metodzie przedoperacyjnej – brachyterapii w raku szyjki macicy i endometrium. Metoda ta uwalnia znaczną część chorych z konieczności uzupełniającej teleradioterapii, co oczywiście zmniejsza częstość powikłań. Wielkie znaczenie ma przygotowanie psychologiczne pacjentki przed rozpoczęciem leczenia. Stała opieka psychologa klinicznego jest typową praktyką w Oddziale Radioterapii Ginekologicznej w Łodzi.