Ocena przydatności angiografii dopplerowskiej (AD) w diagnostyce różnicowej zmian złośliwych i niezłośliwych sutka u kobiet w okresie menopauzy - Dębniak, Bogusław; Kramer, Lucyna; Dubiel, Mariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Cel Powstające w procesie neoangiogenezy naczynia, różniąc się od prawidłowych budową, przebiegiem oraz obecnością przetok tętniczo-żylnych utrudniają ocenę przepływów w naczyniach zmian gruczołów sutkowych techniką kolorowego dopplera. Celem pracy było ocena użyteczności AD w diagnostyce różnicowej zmian złośliwych i niezłośliwych kobiet w okresie menopauzy z wykorzystaniemkomputerowej analizy uzyskanych obrazów celem zwiększenia obiektywności metody. Materiały i metody Rejestracji obrazów w systemie angiografii dopplerowskiej dokonano u 38 kobiet ze złośliwym oraz u 24 z niezłośliwym charakterem zmian. Grupę kontrolną stanowiło 37 zdrowych pacjentek w okresie menopauzy. Przepływ tkankowy krwi w zmianach złośliwych i niezłośliwych oraz tkankach gruczołu sutkowego zdrowych pacjentek był dokonywany przy pomocy aparatu firmy Acuson 128XP zaopatrzonego w głowicę liniową 7 MHz, z opcją AD. Uzyskiwane obrazy rejestrowane były na kasetach S-VHS, a następnie odtwarzane przy pomocy magnetowidu połączonego z komputerem, transmitowane za pomocą karty QuickCapture i analizowane przy pomocy programu HLImage++ 97 umożliwiającego ocenę 8-bitowych obrazów w 256 stopniach skali szarości. Wynikiem była półilościowa ocena całkowitego przepływu krwi w obrębie narządu Wyniki W badanej grupie wszystkie wartości sygnałów, zarówno zmian złośliwych jak i niezłośliwych, były powyżej górnej granicy normy krzywej referencyjnej. Unaczynienie zmian złośliwych było większe niż zmian niezłośliwych (p<0,00001) oraz większe w zmianach niezłośliwych w porównaniu do tkanek zdrowych gruczołów sutkowych (p<0,00001). Wniosek Stosunkowo wysoka czułość i specyficzność AD w diagnostyce różnicowej zmian gruczołów sutkowych pozwala na jej wykorzystanie w sonomammografii.