Artykuł przeglądowyNiealkoholowe stłuszczenie wątroby – problem diagnostyczny i terapeutyczny - Kosmalski, Marcin; Mikołajczyk, Melania; Drzewoski, Józef (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) jest najczęstszą przyczyną przewlekłego uszkodzenia tego narządu. Charakteryzuje się ono obecnością stłuszczenia hepatocytów u osób spożywających mniej niż 20 γ alkoholu dziennie, przy braku innych przyczyn stłuszczenia wątroby. Obserwacje kliniczne wskazują na ścisły związek między NAFLD a innymi czynnikami ryzyka kardiometabolicznego. Niektórzy badacze sugerują, że NAFLD jest kolejnym elementem zespołu metabolicznego. Stłuszczenie hepatocytów sprzyja pojawieniu się stanu zapalnego (non-alcoholic steatohepatitis – NASH), rozwojowi marskości wątroby i raka wątrobowokomórkowego. Istnieją kontrowersje dotyczące wyboru optymalnej metody diagnostycznej NAFLD. Obecnie za ,,złoty standard” uważa się biopsję. Poszukuje się jednak alternatywnych, mniej inwazyjnych, tańszych i bardziej dostępnych metod. Wydaje się, że kryteria te spełnia ultrasonograficzna ocena tego narządu. Dotychczas nie opracowano standardowego leczenia farmakologicznego NAFLD. Podstawową zasadą jest profilaktyka nakierowana na eliminowanie środowiskowych przyczyn tej patologii. Próby leczenia polegają na farmakologicznym zmniejszaniu insulinooporności i związanych z nią niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.