Artykuł przeglądowyZaburzenia gospodarki węglowodanowej w akromegalii - Maliszewska, Katarzyna; Krętowski, Adam (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Zaburzenia gospodarki węglowodanowej zwykle towarzyszą różnym endokrynopatiom. W akromegalii częstym zjawiskiem jest insulinooporność prowadząca do upośledzonej tolerancji glukozy oraz cukrzyca typu 2. W pracy zwrócono uwagę na częstość występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej w akromegalii, czynniki ryzyka, patogenezę oraz leczenie.