Koniec ciszy przed burzą - Szparkowska, Sylwia (Menedżer Zdrowia, 2009)
Sejm uchwalił, a prezydent, ku zaskoczeniu wielu obserwatorów, podpisał ustawę koszykową. Zaczęły się targi o wypełnienie ustawy treścią, pierwsze protesty. Zaczęły dziwnie, bo od… niepokojącej ciszy. W mediach temat prawie nie istnieje, parlamentarzyści mało się nim interesują. – Trochę to zaskakujące mówi poseł Marek Balicki, były minister zdrowia. – Gdyby był to sukces, wszyscy by o tym mówili dodaje osoba związana z Ministerstwem Zdrowia. Do autorstwa koszyka nie przyznaje się NFZ (gdzie merytoryczną dyskusję utrudniają braki kadrowe na najważniejszych stanowiskach), niechętnie mówi o niej AOTM, Ministerstwo Zdrowia odpowiada tylko ogólnie na szczegółowe pytania. Nie protestują nawet naukowcy: w większości są na wakacyjnych urlopach. Dostaliśmy osiem dni na konsultację bardzo szczegółowego dokumentu. To za mało. W gąszczu przepisów łatwo się zgubić. Dla lekarza są one nieczytelne, a co dopiero dla pacjenta mówi dr Grzegorz Luboiński z Centrum Onkologii w Warszawie. Większość moich rozmówców, utytułowanych i zainteresowanych tematem, koszyka nie widziała w ogóle.