Daleko w lesie - Banach, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Jak dokonać parametrycznej oceny czasopism? Polskie instytucje naukowe dopiero zabierają się do pracy, której efektem byłoby stworzenie optymalnego systemu. Jak na razie jesteśmy na etapie: wiemy, że nie wiele wiemy . Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego nie ma wydzielonego budżetu na działalność Komisji Nauki, dlatego jej członkowie spotykają się nieregularnie i brakuje funduszy na podstawowe narzędzia konieczne do stworzenia listy, co więcej, nawet do sprawdzenia czegokolwiek już w istniejących listach. Członkowie Komisji nie mają bowiem dostępu do podstawowych baz danych, takich jak ISI Web of Science (WoS) czy Journal Citation Report (JCR) – narzędzi Thomson Reuters Scientific, a nawet do bazy SCOPUS koncernu Elsevier – najważniejszych baz koniecznych do oceny czasopism naukowych, nie wspominając o innych specjalistycznych bazach czasopism technicznych czy humanistycznych. Idąc dalej tym tropem – nie ma osób zajmujących się wyłącznie oceną parametryczną czasopism naukowych, a czynności te wykonują osoby normalnie pracujące w MNiSW, dla których jest to jedna z wielu czynności, które muszą wykonać.