Dyżurny dermatolog Europy - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
– W Polsce zarejestrowanych jest nieco ponad 2000 specjalistów dermatologii i wenerologii. Jest to bardzo duża liczba i dzięki temu zajmujemy ważne, strategiczne miejsce na mapie medycznej Europy. Przed Polską znalazły się jedynie takie kraje, jak Niemcy, Francja, Włochy i Hiszpania. Nasz kraj należy zatem do grupy „wielkiej piątki” i właściwie zawsze liczył się na forum europejskim. Ważnym jest również fakt, że osobiście reprezentuję dodatkowo drugą dziedzinę nauk medycznych, jaką jest alergologia i immunologia kliniczna. W związku z powyższym łatwiej jest nawiązać kontakt i płaszczyznę porozumienia z kolegami specjalistami w zakresie alergologii, reprezentującymi inne dziedziny nauk medycznych jako dyscyplinę podstawową (np. pediatrzy, pulmunolodzy itd.) – mówi w rozmowie z Menedżerem Zdrowia prof. Magdalena Czarnecka-Operacz, prezydent elekt Sekcji Dermatologiczno-Wenerologicznej Europejskiej Unii Lekarzy Specjalistów ( European Union of Medical Specialists – UEMS).