Zaciskanie pasa - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Sytuacja w Funduszu pod względem finansowym nie napawa optymizmem. Dyrektorzy poszczególnych oddziałów NFZ maja trudności w pokryciu tzw. nadwykonań . Wprowadzenie JGP i związane z tym ogromne możliwości płynnego zarządzania kontraktem sprawiło, że oddziały są ślepe , nie są w stanie zweryfikować zasadności merytorycznej świadczeń ponadlimitowych.