Choroba trzewna u dorosłych – patogeneza, manifestacje kliniczne, współistnienie z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit i innymi chorobami o podłożu immunologicznym - Kaniewska, Magdalena; Rydzewska, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Celiakia jest przewlekłą chorobą charakteryzującą się nieprawidłową strukturą błony śluzowej jelita cienkiego spowodowaną nietolerancją glutenu, ulegającą remisji przy stosowaniu diety bezglutenowej. Coraz częściej stwierdza się ją u osób dorosłych. Może współistnieć z innymi chorobami o podłożu immunologicznym, m.in. z chorobami zapalnymi jelit. W potwierdzeniu choroby trzewnej najważniejszymi badaniami są biopsja jelita cienkiego oraz wykazanie obecności przeciwciał przeciw endomysium mięśni gładkich i przeciw tkankowej transglutaminazie w klasie IgA. Wszystkim pacjentom zaleca się wprowadzenie diety bezglutenowej.