Zastosowanie endoskopowej cholangiopankreatografii wstecznej w leczeniu chorych na przewlekłe zapalenie trzustki - Domżał, Danuta; Talar-Wojnarowska, Renata; Woźniak, Beata; Pazurek, Marek; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) jest chorobą charakteryzującą się postępującą destrukcją zewnątrzwydzielniczego i wewnątrzwydzielniczego miąższu tego gruczołu. Endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna (ECPW) znajduje zastosowanie w diagnostyce i leczeniu niektórych powikłań PZT, głównie pseudotorbieli oraz zwężenia dróg trzustkowych i żółciowych. Cel: Celem pracy była analiza skuteczności terapeutycznej i bezpieczeństwa ECPW u chorych z rozpoznanym PZT. Materiał i metody: Dokonano retrospektywnej analizy 821 badań metodą ECPW wykonanych w Klinice Chorób Przewodu Pokarmowego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2005–2007. Szczegółowo przeanalizowano historie chorób 50 pacjentów (37 mężczyzn i 13 kobiet), którzy zostali poddani endoskopowemu leczeniu PZT. Oceniono wiek i płeć pacjentów, objawy kliniczne, skuteczność i bezpieczeństwo procedur endoskopowych oraz zmiany wyników badań laboratoryjnych przed wykonaniem i po wykonaniu badania metodą ECPW. Wyniki: U 38 chorych (74%) zakładano, wymieniano lub usuwano protezy z przewodów trzustkowych i/lub żółciowych. U 12 pacjentów (24%) badanie metodą ECPW wykonywano więcej niż raz. Ośmiu chorych (16%) wymagało leczenia z powodu obecności torbieli trzustki – 5 na drodze drenażu przez-brodawkowego, a 3 – cystogastrostomii lub cystoduodeno-stomii. Ostatecznie po leczeniu endoskopowym u 92% pacjentów obserwowano zmniejszenie dolegliwości bólowych, normalizacji uległy wyniki badań laboratoryjnych. Jeden chory (2%) wymagał leczenia chirurgicznego po nieskutecznym endoskopowym drenażu pseudotorbieli. Obserwowanym powikłaniem po badaniu metodą ECPW w analizowanej grupie chorych było krwawienie po sfinkterotomii u jednego pacjenta. Żaden chory nie wymagał interwencji chirurgicznej z powodu powikłań po badaniu metodą ECPW, nie odnotowano zgonów w analizowanym przedziale czasowym. Wnioski: Endoskopowa cholangiopankreatografia wsteczna jest bezpieczną i skuteczną metodą leczenia bólu, cholestazy i pseudotorbieli u pacjentów z PZT.