Leczniczy efekt heparyny w przebiegu ostrego zapalenia trzustki wywołanego ceruleiną - Ceranowicz, Piotr; Dembińsk, Marcin; Warzecha, Zygmunt; Cieszkowski, Jakub; Kuśnierz-Cabala, Beata; Tomaszewska, Romana; Dembiński, Artur (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Wyniki wcześniejszych badań eksperymentalnych wykazały, że podanie heparyny przed wywołaniem ostrego zapalenia trzustki hamuje rozwój tego zapalenia oraz że podawanie heparyny w trakcie przebiegu ostrego zapalenia trzustki wywołanego niedotlenieniem z reperfuzją wywołuje działanie lecznicze. Cel: Celem badań było określenie wpływu podawania heparyny na przebieg ostrego zapalenia trzustki wywołanego czynnikiem pierwotnie pozanaczyniowym. Materiał i metody: Badania przeprowadzono na szczurach rasy Wistar. Ostre zapalenie trzustki wywołano przy użyciu ceruleiny. Ciężkość ostrego zapalenia trzustki określano między 1. a 10. dniem zapalenia. Heparynę podawano podskórnie 2 razy dziennie w dawce 150 U/kg m.c., zaczynając dzień po podaniu ceruleiny. Wyniki: Przyjmowanie heparyny w przebiegu ostrego zapalenia trzustki wywołanego ceruleiną znamiennie zmniejszało aktywność lipazy i stężenie prozapalnej interleukiny 1b w osoczu. Efekty te występowały wspólnie z częściowym odwróceniem, wywołanego zapaleniem trzustki, spadku trzustkowej syntezy DNA oraz poprawą trzustkowego przepływu krwi. Czas kaolinowo-kefalinowy przedłużył się, podczas gdy osoczowe stężenie D-dimeru się zmniejszyło. Nastąpiła także wcześniejsza normalizacja morfologii trzustki w ocenie histologicznej. Wnioski: Heparyna wykazuje działanie lecznicze w ostrym obrzękowym zapaleniu trzustki, prowadząc do wcześniejszej normalizacji biochemicznych wskaźników ciężkości ostrego zapalenia trzustki, oraz przyspiesza regenerację trzustki w przebiegu tej choroby.