Skuteczne chirurgiczne leczenie tętniaka rzekomego tętnicy śledzionowej po ostrym zapaleniu trzustki - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Kunecki, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Tętniak rzekomy tętnicy śledzionowej występuje rzadko, ale wciąż stanowi ważny problem w chirurgii naczyniowej. Główną przyczyną jego powstawania jest powikłany przebieg ostrego zapalenia trzustki. Pęknięcie tętniaka rzekomego stanowi bezpośrednie zagrożenie życia dla chorego. W niniejszym opisie przypadku autorzy przedstawiają 49-letniego pacjenta z tętniakiem rzekomym tętnicy śledzionowej po ostrym zapaleniu trzustki. Tętniak rzekomy zdiagnozowano przy użyciu angio-CT, jego wielkość wynosiła 90 mm. Podczas operacji wycięto tętniaka rzekomego razem ze śledzioną i dystalną częścią trzustki. W 10. dobie po operacji pacjent opuścił szpital. Wczesna diagnoza i leczenie chirurgiczne na oddziale wysokospecjalistycznym dużych tętniaków rzekomych tętnicy śledzionowej daje najlepsze wyniki leczenia.