Guz neuroendokrynny trzustki – opis przypadku - Kula, Zbigniew; Domanowska, Ewa; Słupski, Maciej; Pietrzak, Tomasz; Marszałek, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Guzy neuroendokrynne trzustki są rzadko występującymi nowotworami tego narządu. Większość z nich nie wykazuje czynności hormonalnej. W pracy opisano przypadek 38-letniej chorej ze zmianą ogniskową w trzustce. W scyntygrafii receptorów somatostatynowych (SRS) stwierdzono ogniskowy wychwyt znacznika w głowie trzustki. W połączonym badaniu metodą pozytonowej tomografii emisyjnej i tomografii komputerowej (PET/TK) wykryto ognisko wzmożonego metabolizmu glukozy w głowie trzustki. Chorą leczono operacyjnie. W badaniu histopatologicznym materiału pooperacyjnego stwierdzono wysoko dojrzały guz neuroendokrynny trzustki. Autorzy zwracają uwagę, że w tych przypadkach obrazowanie SRS i PET/TK może skutecznie wspomagać inne dotychczas stosowane badania diagnostyczne w guzach trzustki. Duże znaczenie ma prawidłowy raport histopatologiczny, który determinuje dalsze postępowanie oraz określa czynniki prognostyczne i predykcyjne.