Artykuł oryginalnyOcena angiogenezy u chorych na ziarniniaka grzybiastego - Jankowska-Konsur, Alina; Maj, Joanna; Woźniak, Zdzisław; Baran, Eugeniusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Wprowadzenie: Ziarniniak grzybiasty (mycosis fungoides – MF) jest najczęstszym pierwotnie skórnym chłoniakiem, wywodzącym się z komórek T, charakteryzującym się występowaniem na skórze we wczesnych stadiach plam rumieniowo-złuszczających. Podobne wykwity mogą pojawiać się w przebiegu innych chorób skóry, takich jak przyłuszczyca plackowata wielkoogniskowa (parapsoriasis en grandes plaques – PP). Podobieństwo obrazu klinicznego, a także, częściowo, obrazu histopatologicznego obu jednostek chorobowych jest przyczyną poszukiwania markera umożliwiającego różnicowanie tych schorzeń. Nowotworzenie naczyń jest cechą charakterystyczną procesów rozrostowych guzów litych i nowotworów hematologicznych. Cel: Celem pracy była ocena gęstości mikronaczyń (microvascular density – MVC) w zmianach skórnych w przebiegu MF i PP. Materiał i metody: Metodą immunohistochemiczną przy użyciu przeciwciała przeciwko CD34 zbadano gęstość mikronaczyń w wycinkach skórnych pobranych od 56 chorych na MF (29 chorych w stadium wczesnym IA–IIA, 27 chorych w stadium zaawansowanym IIB–IV) oraz 11 pacjentów z PP. Grupę kontrolną stanowili zdrowi pacjenci oddziału chirurgii plastycznej. Wyniki badań poddano analizie statystycznej za pomocą testu t Studenta. Wyniki: Stwierdzono statystycznie istotne różnice gęstości mikronaczyń między grupą z zaawansowanym MF a grupami chorych z wczesnymi postaciami MF i PP (p 0,005) oraz między grupami MF IA–IIA i PP a grupą kontrolną. Wnioski: Badany czynnik nie spełnia kryteriów biomarkera różnicującego PP i wczesne postacie MF. Nasilona angiogeneza mierzona ekspresją CD34 jest złym czynnikiem prognostycznym i cechą charakterystyczną zaawansowanej postaci MF.