Artykuł poglądowyWspółwystępowanie zaburzeń depresyjnych, lękowych oraz zaburzeń funkcji poznawczych wśród pacjentów cierpiących na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc - Talarowska, Monika; Florkowski, Antoni; Gałecki, Piotr; Zboralski, Krzysztof; Szemraj, Janusz; Pietras, Tadeusz; Górski, Paweł (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Przewlekłe choroby układu oddechowego są poważnym problemem zdrowia publicznego na świecie. Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP, chronic obstructive pulmonary disease – COPD) traktowana jest jako jedna z najczęstszych chorób układu oddechowego. W znacznym stopniu ogranicza ona funkcjonowanie pacjentów w aspekcie fizycznym, emocjonalnym i społecznym, obniżając znacznie jakość ich życia. Niewiele jest jednak doniesień naukowych, przede wszystkim polskich ośrodków, dotyczących wpływu POChP na funkcjonowanie emocjonalne i poznawcze pacjentów. Celem pracy jest przedstawienie współwystępowania zaburzeń depresyjnych, lękowych oraz osłabienia funkcjonowania poznawczego wśród osób z POChP.