Geny BRAF, NRAS, HRAS w liniach komórkowych czerniaka ludzkiego - Czajkowski, Rafał; Placek, Waldemar; Tadrowski, Tadeusz; Pokrywczyńska, Marta; Zegarska, Barbara; Drewa, Tomasz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie. Czerniak złośliwy jest nowotworem wywodzącym się z melanocytów. Wzrost liczby zachorowań na ten nowotwór skłania badaczy do szukania defektów w materiale genetycznym, które mogą prowadzić do inicjacji procesu nowotworowego. Geny kodujące białka drogi sygnałowej Ras/Raf/MEK/ERK są często uszkodzone w komórkach wielu różnych nowotworów. Cel pracy. Analiza molekularna linii komórkowych czerniaka ludzkiego w zakresie wybranych eksonów genów BRAF, NRAS i HRAS. Materiał i metodyka. Badaniu PCR poddano siedem linii komórkowych czerniaka ludzkiego. Grupę kontrolną stanowiły leukocyty krwi obwodowej zdrowych ochotników. Wyniki. We wszystkich liniach komórkowych czerniaka stwierdzono uszkodzenia eksonów w zakresie badanych genów. Nie odnotowano mutacji w zakresie badanych eksonów w grupie kontrolnej. Wnioski. Uzyskane wyniki sugerują możliwy udział genów BRAF i RAS w patogenezie czerniaka złośliwego.