Choroba Grovera – wyzwanie diagnostyczne i terapeutyczne - Barańska-Rybak, Wioletta; Michajłowski, Igor; Maciejewska-Radomska, Agata; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie. Choroba Grovera jest przejściową dermatozą akantolityczną. Charakteryzuje się występowaniem wykwitów grudkowo-pęcherzykowych z towarzyszącym świądem, a histopatologicznie akantolizą z dyskeratozą lub bez niej. Etiopatogeneza schorzenia jest nieznana. Istnieją doniesienia o współwystępowaniu choroby Grovera u chorych na przewlekłą niewydolność nerek, z infekcją HIV i po alloprzeszczepach szpiku kostnego. Cel pracy. Celem pracy jest przedstawienie przypadku choroby Grovera opornego na standardowe metody terapii. Opis przypadku. U 66-letniego ogólnie zdrowego pacjenta wystąpiły przed 3 miesiącami na tułowiu rozsiane, swędzące grudki. Leczono go lekami ogólnie przeciwhistaminowymi i miejscowo kortykosteroidami – bez poprawy. W badaniach dodatkowych nie stwierdzono odchyleń od normy. W badaniu histopatologicznym obecne były w naskórku zmiany akantolityczno-dyskeratotyczne mogące odpowiadać chorobie Grovera. Leczenie acytretyną p.o. i miejscowo kortykosteroidami nie przyniosło efektu, natomiast zmiany niemal całkowicie ustąpiły w trakcie terapii Re-PUVA. Wnioski. W przypadkach choroby Grovera niepoddającej się leczeniu emolientami i miejscowo kortykosteroidami warto zastosować metodę Re-PUVA, która okazała się skuteczna w przedstawionym przypadku.