Wydzielanie i metabolizm serotoniny u kobiet z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego w okresie pomenopauzalnym - Wiśniewska-Jarosińska, Maria; Klupińska, Grażyna; Kulig, Grażyna; Walecka-Kapica, Ewa; Chojnacki, Cezary (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
U kobiet w okresie pomenopauzalnym często pojawiają się dolegliwości przewodu pokarmowego. Patogeneza tych zaburzeń jest złożona i dostatecznie niewyjaśniona. Przypuszcza się, że jednym z czynników może być zaburzona homeostaza serotoniny. Cele pracy: Ocena wydzielania serotoniny i wydalania jej metabolitu, kwasu 5-hydroksyindolooctowego z moczem u kobiet przed menopauzą i po niej. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono w grupie 50 kobiet w wieku 55–63 lat (średnia wieku 57,3 ±3,9 roku) będących od 2 do 12 lat po ustaniu miesiączkowania i u 25 kobiet klinicznie zdrowych – grupa (K) w wieku 29–36 lat. U 25 pacjentek rozpoznano dyspepsję czynnościową (functional dyspepsia – FD), a u pozostałych czynnościowe zaparcie (functional constipation – FC) zgodnie z kryteriami rzymskimi III. Stężenie serotoniny w surowicy oraz kwasu 5-hydroksyindolooctowego w moczu oznaczano metodą ELISA przy użyciu przeciwciał firmy IBL. Wyniki: Stężenie serotoniny w surowicy wynosiło w grupach: K – 163 52 ±29,39 ng/ml, FD – 136,15 ±27,58 (p < 0,001), FC – 139,67 ±21,40 ng/ml (p < 0,01). Zawartość 5-hydroksyindolooctowego w moczu wynosiła odpowiednio: K – 5,77 ±2,33 mg/24 godz., FD – 3,15 ±2,52 mg/24 godz. (p < 0,01), FC – 4 ±2,13 mg/24 godz. (p < 0,05). Wyniki obu badanych parametrów wykazywały ujemną zależność od nasilenia dolegliwości. Wnioski: 1. Wydzielanie serotoniny u kobiet w okresie pomenopauzalnym jest zmniejszone. 2. Względny niedobór serotoniny może być przyczyną zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego.