Rola wczesnego badania pozytonowej emisyjnej tomografii komputerowej w leczeniu chorych na chłoniaka Hodgkina - Zaucha, Jan; Danielewicz, Iwona; Małkowski, Bogdan; Zaucha, Renata; Leśniewski-Kmak, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Ocena efektów leczenia chłoniaków za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) wykorzystującej 18F 2-fluoro-2-deoksyglukozę (FDG-PET) należy do standardu klinicznego i jest zalecana przez Narodowy Fundusz Zdrowia w Polsce. Obecnie istnieje wiele danych sugerujących, że u chorych na chłoniaka Hodgkina (HL) wczesna ocena PET w trakcie standardowego leczenia schematem ABVD pozwala na przewidywanie wyników leczenia lepiej niż PET wykonany po zakończeniu terapii. Jednak kryteria oceny wczesnego badania PET nie zostały dotychczas ustalone ze względu na występowanie minimalnego wychwytu rezydualnego (MRU), który utrudnia jednoznaczną interpretację wyniku PET jako dodatniego lub ujemnego. Niniejsza praca stanowi próbę podsumowania dotychczasowej wiedzy dotyczącej wykorzystania wczesnej oceny PET w leczeniu chorych na zaawansowanego HL zarówno przy zastosowaniu schematu ABVD, jak i BEACOPPesk. Przedyskutowano również celowość rozpoczęcia w Polsce badania obserwacyjnego, które wypracowałoby kryteria do oceny wczesnego badania PET, pozwalające w przyszłości na wykorzystanie tego badania do podejmowania decyzji terapeutycznych w rutynowej praktyce klinicznej.