Czy przyspieszone napromienianie fragmentu piersi może być standardem postępowania? - Gisterek, Iwona; Szelachowska, Jolanta; Kornafel, Jan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Przyspieszone napromienianie fragmentu piersi (accelerated partial breast irradiation – APBI) jako element leczenia skojarzonego oszczędzającego (breast conserving therapy – BCT) we wczesnym raku piersi jest przedmiotem kilku badań III fazy. Oceniane są różne techniki brachyterapii i teleterapii, porównywane są korzyści z ich stosowania, ale również rozważane potencjalne niebezpieczeństwa związane z ich użyciem. Przedmiotem dyskusji jest odpowiednia selekcja pacjentek, które powinny odnieść największą korzyść z zastosowania APBI. Obserwacje pacjentek po leczeniu wykazały porównywalne odsetki niepowodzeń terapii po napromienianiu zarówno fragmentu, jak i całej piersi, natomiast lepsze efekty kosmetyczne obserwuje się po APBI. Aktualne dane pozwalają przypuszczać, że niebawem metoda ta może stać się standardem postępowania u chorych z wczesnym rakiem piersi.