Typ nablonkowy złośliwego nowotworu osłonek nerwów obwodowych – przypadek gwałtownej progresji - Woźniacki, Piotr; Drucis, Kamil; Pęksa, Rafał; Jastrzębski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Złośliwy nowotwór osłonek nerwów obwodowych (malignant peripheral nerve sheath tumour – MPNST) zwany inaczej schwannoma malignum jest rzadkim guzem stanowiącym ok. 5–10% wszystkich mięsaków tkanek miękkich. W pracy przedstawiono przypadek pacjentki z nabłonkowym typem guza MPNST (epithelioid malignant peripheral nerve sheath tumour – EMPNST) stanowiącym mniej niż 5% wszystkich guzów z grupy MPNST, zlokalizowanym na podudziu. Przed przyjęciem pacjentki na oddział wykonano biopsję aspiracyjną cienkoigłową (BAC) guza, której wynik wykazał obecność komórek czerniaka skóry, po czym pacjentka została zakwalifikowana do leczenia chirurgicznego. Podczas operacji zaobserwowano naciekanie mięśni i kości, a badanie histo- patologiczne wskazało typ nabłonkowy MPNST. Wykonano zabieg cytoredukcyjny. Po 25 dniach doszło do znacznej progresji choroby (dodatkowy duży guz w pachwinie), w związku z czym wykonano amputację kończyny. Podczas zabiegu limfadenektomii guz umiejscowiony w pachwinie okazał się być nie- operacyjny. Autorzy w swojej pracy zwracają uwagę na rzadki typ mięsaka, trudności diagnostyczne, czynniki rokownicze, gwałtowną progresję oraz wybór leczenia.