Jednoczesna operacja olbrzymiego tętniaka aorty brzusznej i raka esicy – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Wroński, Konrad; Okraszewski, Jerzy; Westfal, Tomasz; Bocian, Roman; Pakuła, Dariusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
Leczenie chorych z olbrzymim tętniakiem aorty brzusznej i rakiem esicy występującymi jednocześnie wciąż budzi wiele kontrowersji, a także stanowi duże wyzwanie dla chirurgów. Ze względu na małą liczbę pacjentów, u których współistnieją tętniak aorty brzusznej i rak esicy, nie jest do końca jasne, czy u takich chorych wykonywać zabieg chirurgiczny polegający na jednoczesnym wycięciu tętniaka aorty brzusznej i raka esicy, czy też wykonywać dwa niezależne zabiegi operacyjne. Wykonanie jednoczesnego zabiegu operacyjnego wiąże się z ryzykiem zakażenia protezy aortalnej. W pracy przedstawiono przypadek pacjenta leczonego chirurgicznie z powodu olbrzymiego tętniaka aorty brzusznej i raka esicy. U chorego podczas jednej operacji wycięto tętniaka aorty brzusznej i raka esicy. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany, a pacjent wyszedł do domu w 8. dobie po zabiegu operacyjnym.