NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIAEwolucja ryzyka sercowo-naczyniowego w przewlekłej chorobie nerek - Rozentryt, Piotr; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Przewlekła choroba nerek (PChN) jest jednym z poważniejszych problemów medycznych. Decyduje o tym jej duże rozpowszechnienie oraz wysokie ryzyko sercowo-naczyniowe. Konsekwencją jest duża chorobowość i wysoka śmiertelność. Przewlekła choroba nerek obejmuje 5 kategorii, które zostały wyróżnione w oparciu o obecność markerów uszkodzenia, przede wszystkim albuminurii, i o wielkość estymowanej filtracji kłębuszkowej. Charakter tego podziału sprawia, iż rozpoznanie PChN dotyczy bardzo zróżnicowanego kręgu chorych. Podstawowym wyróżnikiem jest odmienne ryzyko sercowo-naczyniowe. Przewlekła choroba nerek ma charakter progresywny; w ślad za tym ewolucji podlega także ryzyko sercowo-naczyniowe. Prezentowana praca, poza zdefiniowaniem samego pojęcia przewlekłej choroby nerek i omówieniem jej epidemiologii, wskazuje przede wszystkim na ewolucyjny charakter tej choroby. Autorzy zwracają uwagę na zróżnicowane źródła ryzyka sercowo-naczyniowego na różnych etapach tej choroby, wskazują na potencjalizację ryzyka w kolejnych etapach choroby oraz na modyfikacje czynników ryzyka istniejących na wcześniejszych etapach.