REHABILITACJAOcena wydolności fizycznej i stanu psychicznego pacjentów w odległym okresie po kardiochirurgicznej korekcji prostych przeciekowych wad serca - Gierat-Haponiuk, Katarzyna; Haponiuk, Ireneusz; Chojnacki, Maciej; Kwiatkowska, Joanna; Zielińska, Dominika; Bakuła, Stanisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Grupa pacjentów z wrodzonymi wadami serca (WWS) staje się coraz bardziej liczna, zwiększa się bowiem liczba dorastających i dorosłych pacjentów tzw. GUCH (ang. grown-up congenital heart defects), skutecznie leczonych kardiologicznie i kardiochirurgicznie w okresie dzieciństwa. Powszechne przekonanie o wadzie serca oraz słabsza wydolność fizyczna pogłębiają poczucie choroby i ograniczają możliwości pełnej realizacji społecznej, zawodowej czy rodzinnej. Do pełnego określenia aktualnego stanu zdrowia niezbędna jest obiektywna ocena wydolności fizycznej i stanu psychicznego pacjentów grupy GUCH, szczególnie młodych dorosłych w odległym okresie po kardiochirurgicznej korekcji wrodzonej wady serca. Cel: Celem pracy jest ocena wydolności fizycznej i stanu psychicznego grupy 20 dorastających i młodych dorosłych pacjentów w odległym okresie (średnio 19,4 roku) po chirurgicznej korekcji wrodzonej wady serca, w odniesieniu do norm wydolności fizycznej dla zdrowych, nieobarczonych chorobą serca i przebytą operacją kardiochirurgiczną. Materiał i metody: Wszyscy pacjenci poddani zostali testowi spiroergometrycznemu na cykloergometrze rowerowym oraz udzielili odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszu Becka i oryginalnej ankiecie oceny trybu życia. Wyniki: Na podstawie wyników testów spiroergometrycznych stwierdzono, że pacjenci po korekcji WWS mają obniżone parametry wydolności fizycznej w porównaniu z grupą zdrowych, nieobciążonych wadami serca młodych dorosłych. Wśród odpowiedzi na pytania zawarte w ankiecie wszyscy (100%) pacjenci wyrazili potrzebę uczestnictwa w programie kompleksowej rehabilitacji kardiologicznej. Wnioski: Wydolność fizyczna pacjentów w odległym okresie po operacji wrodzonej wady serca jest niższa niż norma w populacji ogólnej i nie spełnia kryteriów pełnego powrotu do zdrowia. Pacjenci ograniczeni są lękiem przed podejmowaniem wysiłku fizycznego, co nie pozwala na pełne uczestniczenie w życiu społecznym.