FORUM MŁODYCH CHIRURGÓWRatunkowa reoperacja wieńcowa z zastosowaniem dwóch tętnic promieniowych i żyły odpiszczelowej małej u 55-letniego mężczyzny. Opis przypadku - Rachwalik, Maciej; Lipińska, Małgorzata; Bielicki, Grzegorz; Nowicki, Rafał; Pelczar, Marek; Goździk, Waldemar; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Zawał mięśnia sercowego jest wczesnym powikłaniem po zabiegu CABG i związany jest ze zwiększoną pooperacyjną śmiertelnością. Powtórne zabiegi CABG są obarczone większym ryzykiem niż operacje pierwotne. Wybór odpowiedniego konduitu ma znaczenie dla przebiegu pooperacyjnego. Tętnice promieniowe są stosunkowo rzadko używane w powtórnych operacjach wieńcowych. Zastosowanie kardioplegii podawanej wstecznie powoduje dobrą protekcję mięśnia sercowego w tego typu zabiegach. Przedstawiamy przypadek pilnej powtórnej rewaskularyzacji z zastosowaniem dwóch tętnic promieniowych.