Chudy rok 2010 - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Będziemy oszczędzać, w pierwszej kolejności na nadwykonaniach. Rozumiemy, że po trzech latach tłustych, kiedy stać nas było na coroczne podnoszenie nakładów, przyszły lata chudsze. Staramy się skutki kryzysu minimalizować, reagować stosownie do sytuacji. Dostrzegam w polskiej ochronie zdrowia także inną postawę. Rozumowanie w stylu kryzys mnie nie obchodzi, pieniądze mają się znaleźć i kropka. To myślenie magiczne, zaklinanie rzeczywistości. Wiadomo, że wobec tego kryzysu nie można przejść udając, że nic się nie stało. Wiadomo też, że wszystkich naraz złych skutków kryzysu nie unikniemy. Jedyne co możemy zrobić, to starać się je minimalizować. Gdy ten sposób myślenia przyjmą menedżerowie zdrowia – uda się uratować to co najważniejsze – mówi Szulc.