Wreszcie mamy przeglądy szpitali - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Na łamach Menedżera Zdrowia wielokrotnie pisałem o historycznym sposobie kontraktowania usług medycznych przez NFZ, o politycznych uwarunkowaniach zawieranych kontraktów, a co za tym idzie – o niewłaściwej geografii zakupu świadczeń medycznych, przerostach bazowych i kadrowych SPZOZ-ów, ich minimalnym wykorzystaniu potencjału. Cieszę się, że sygnały te nie pozostały bez echa. Pisząc ten felieton zostałem mile zaskoczony inicjatywą Ministerstwa Zdrowia, które począwszy od 28 września rozpoczęło organizować wojewódzkie przeglądy szpitali, ich stanu kadrowego, kontraktowanych usług medycznych, regionalnych priorytetów medycznych.