Zmiany tylnymi drzwiami - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2009)
Miesiąc temu uszczypliwie komentowałem ekspresowe tempo konsultacji rozporządzeń koszykowych . Przytaczałem solenne obietnice kierownictwa Ministerstwa Zdrowia, że mimo praktycznej niemożliwości sprawdzenia ich ponadtysiącstronicowej zawartości, powinniśmy na wiarę przyjąć, że po wejściu w życie nowych przepisów nic się nie zmieni . Tak jak wielu innych trochę naiwnie przyjmowałem, że rzeczywiście tak będzie. Jednak po dokładniejszym przejrzeniu wchodzących jak burza przepisów okazało się, że zawierają one jednak sporo istotnych zmian, które wpłyną na sytuację zarówno pacjentów jak i świadczeniodawców. Alarmują lekarze podstawowej opieki zdrowotnej, pielęgniarki, pacjenci chorzy na cukrzycę, kardiolodzy… Co gorsza, aby poprawić te ewidentne błędy (a może manipulacje kogoś z Narodowego Funduszu Zdrowia, który wydaje się być jedynym beneficjentem zmian?), trzeba długiej procedury nowelizacji dopiero co przyjętych rozporządzeń. I tak zamiast kroku naprzód wpadamy w kolejne tarapaty.