Postępowanie w opornym nadciśnieniu tętniczym - Łochyńska-Bielecka, Katarzyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Nadciśnienie tętnicze, które nie daje się obniżyć do docelowych wartości mimo stosowania trzech lub więcej leków hipotensyjnych z różnych klas w optymalnych dawkach, określa się jako oporne. Za złą odpowiedź na terapię mogą odpowiadać: czynniki związane ze stylem życia, działania uboczne i interakcje z lekami stosowanymi u chorych z innych przyczyn, nierozpoznane wtórne nadciśnienie, niewłaściwe skojarzenia lub dawkowanie leków hipotensyjnych. Leczenie nadciśnienia opornego opiera się na identyfikacji i usunięciu przyczyn oporności na leczenie oraz stosowaniu skutecznych wielolekowych schematów leczenia.