Optymalizacja leczenia cukrzycowej choroby nerek - Czekalski, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Optymalne leczenie cukrzycowej choroby nerek (CChN) w ocenie klinicznej powinno powodować zachowanie filtracji kłębuszkowej (GFR) na poziomie zbliżonym do prawidłowego oraz ustąpienie wskaźników uszkodzenia nerek. Taki efekt leczenia można uzyskać, jeżeli wieloczynnikowa terapia skierowana przeciwko wszystkim czynnikom uszkadzającym nerki zostanie wdrożona natychmiast po rozpoznaniu choroby, w najwcześniejszym jej stadium, manifestującym się jedynie zwiększonym wydalaniem albumin w moczu (mikroalbuminurią). W pracy przedstawiono wyniki badań, w których wykazano, że w rozpoznanej wcześnie CChN wikłającej cukrzycę zarówno typu 1, jak i typu 2 leczenie wieloczynnikowe umożliwia normalizację lub zmniejszenie albuminurii i zahamowanie spadku GFR u ponad 50% chorych. Leczenie rozpoczęte w późniejszych stadiach CChN pozwala jedynie zwolnić progresję upośledzenia czynności nerek.