Profilaktyka i leczenie powikłań sercowo-naczyniowych u chorych na przewlekłą niewydolność nerek - Pawlaczyk, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Powikłania sercowo-naczyniowe są główną przyczyną wysokiej śmiertelności w grupie chorych na przewlekłą niewydolność nerek (PNN). Na podstawie dostępnych wyników badań można stwierdzić, że przewlekły proces zapalny – nietradycyjny (specyficzny) czynnik ryzyka występujący powszechnie u pacjentów z mocznicą – odgrywa istotną rolę w rozwoju miażdżycy u chorych na PNN. Aktywny proces zapalny często współistnieje z przeciążeniową niewydolnością krążenia. Przewlekły proces zapalny z aktywacją białka C-reaktywnego, interleukiny 6, czynnika martwicy nowotworów alfa i innych cytokin prozapalnych jest związany z narastaniem stresu oksydacyjnego oraz uszkodzeniem funkcji śródbłonka u chorych na PNN. Silna zależność pomiędzy zapaleniem, stresem oksydacyjnym i miażdżycą stwierdzana u chorych na PNN pozwala założyć, że leczenie tychże elementów składowych zespołu MIA (zespół niedożywienie–zapalenie–miażdżyca, malnutrition-inflammation-atherosclerosis) powinno poprawić przeżycie chorych na schyłkową PNN. Potencjalne czynniki ryzyka rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych powinny być rozpoznane i w miarę możliwości eliminowane już w jak najwcześniejszej fazie PNN, a najbardziej istotne wydaje się być profilaktyczne przeciwdziałanie ich pojawieniu się.