Optymalizacja leczenia niedokrwistości nerkopochodnej - Wanic-Kossowska, Maria; Kozioł, Lidia; Szczepańska, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Jednym z istotnych powikłań przewlekłej choroby nerek (PChN) jest niedokrwistość, wynikająca przede wszystkim z niedoboru erytropoetyny. Leczenie niedokrwistości czynnikami stymulującymi erytropoezę zapewnia uzyskanie docelowego stężenia hemoglobiny u niedializowanych chorych na PChN. Udowodniono również, że leczenie niedokrwistości wywiera korzystny wpływ na funkcję i budowę mięśnia sercowego oraz zapobiega dalszemu postępowi zmian w układzie sercowo-naczyniowym u chorych na PChN.