Kongres ECCO - nowości i kontrowersje - Żuchowska-Vogelgesang, Beata; Krzemieniecki, Krzysztof; Pawlicki, Marek; Ziobro, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
W dniach 20-26.10.2001 r. odbyła się w Lizbonie XII Europejska Konferencja Onkologii Klinicznej ECCO. Bardzo wiele uwagi poświęcono problematyce raka piersi, która była zdominowana przez tematy dotyczące leczenia wczesnego raka piersi. Szeroko dyskutowano zagadnienia leczenia oszczędzającego oraz wykorzystania biopsji węzła wartownika, roli pooperacyjnej radioterapii. Poddano krytyce megadawkową chemioterapię w raku piersi. Zaprezentowano liczne badania kontrolowane, toczące się obecnie, próbujące określić rolę taksanów i herceptyny w leczeniu uzupełniającym. Przedstawiono także doniesienia o kilkunastu nowych lekach budzących największe nadzieje, takich jak Iressa, Tarceva, RO31-7453. Z przedstawionych prac dotyczących raka jajnika na uwagę zasługuje doniesienie dyskutujące celowość rutynowego wprowadzenia uzupełniającej chemioterapii we wczesnych postaciach tego nowotworu oraz wpływ na przeżycie terapii przeciwciałem monoklonalnym Ovarex. Przedstawiono rozszerzone kombinacje pochodnych platyny, paclitaxelu, gemcytabiny i topotecanu. Przedstawiono wstępne wyniki leczenia nowymi pochodnymi platyn ZD 0473 i BBR 3464 oraz prób hormonoterapii letrozolem w zaawansowanym raku jajnika. Wiele miejsca poświęcono roli węzła wartownika w prawidłowym ustaleniu stopnia zaawansowania czerniaka i trudnościom technicznym tej metody. Przedstawiono prace poświęcone roli uzupełniającego leczenia czerniaka interferonem oraz terapii kombinacją interleukiny z ceplene u chorych z rozsiewem. Tematykę dotyczącą raka płuc zdominowała próba określenia miejsca chemoterapii i doboru najwłaściwszej kombinacji cytostatyków w leczeniu niedrobnokomórkowego raka płuc (NSCLC). Przedstawiono badania nad rolą Herceptyny w NSCLC. Przedstawiono próby chemioterapii II rzutu u chorych z nowotworem raka płuc z wysoką chemio-wrażliwością na I rzut. Zaprezentowano rezultaty radykalizacji leczenia przy zatosowaniu brachyterapii dooskrzelowej. Omówiono grupy nowych leków w SCLL jak ALIMTA, IRESSA, BBR 3664. zaprezentowano pierwsze bardzo optymistyczne próby leczenia nowotworów typu gastrointesitinal stromal tumor za pomocą Glyvecu. Z nowych leków badanych w mięsakach tkanek mięsnych szeroko omówiono esteinascidinę.