Wczesna diagnostyka czerniaka złośliwego skóry i śluzówek jamy ustnej - Rudnicka, Lidia; Olszewska, Małgorzata; Słowińska, Monika (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
W związku ze stale wzrastającą zachorowalnością na czerniaka złośliwego skóry i śluzówek jamy ustnej, szczególnie istotna staje się umiejętność ich wczesnego rozpoznawania na podstawie badania klinicznego i nieinwazyjnych metod diagnostycznych. Praca przedstawia zasady badania klinicznego zmian barwnikowych [kryteria ABCD(E) – dla zmian melanocytowych w obrębie skóry i kryteria ABC(DEF) – dla zmian podpaznokciowych], jak również zmiany skórne nastręczające szczególnie duże trudności w diagnostyce różnicowej – tzw. symulatory czerniaka. W artykule porównano czułość i specyficzność badania klinicznego w porównaniu z diagnostyką przeprowadzoną przy użyciu dermatoskopu (analiza obrazu, kryteria ABCD Stolza, metoda Mezies, 7FFM), wideodermatoskopu [kryteria A(A)BCDE] i metody fluorescencyjnej. Na podstawie przeprowadzonej analizy dostępnych (lecz nadal nie w pełni zadowalających) metod wczesnego rozpoznawania czerniaka wydaje się, iż częściowym uzupełnieniem istniejącej luki diagnostycznej może być stale aktualizowana dokumentacja fotograficzna całej powierzchni ciała, umożliwiająca monitorowanie wszystkich istniejących zmian barwnikowych i wykrywanie zmian nowo powstałych.