Astma ciężka/trudna do leczenia - Bodzenta-Łukaszyk, Anna; Skiepko, Roman; Lenczewska, Danuta; Ziętkowski, Ziemowit (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Astma jest przewlekłą chorobą zapalną dróg oddechowych. Około 60% przypadków tego schorzenia ma podłoże alergiczne. W pracy omówiono problem astmy ciężkiej/trudnej, leczenie przeciwciałem monoklonalnym anty-IgE oraz przedstawiono wyniki badań własnych dotyczące oceny skuteczności klinicznej i przeciwzapalnej omalizumabu u pacjentów z astmą przewlekłą ciężką niekontrolowaną o podłożu alergicznym.