Najczęstsze problemy pielęgnacyjne w opiece nad pacjentem z gastrostomią odżywczą – doświadczenia własne - Bazaliński, Dariusz; Barańska, Beata (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Gastrostomia to rodzaj przetoki żołądkowo-skórnej wytworzonej głównie w celu dostarczania substancji odżywczych bezpośrednio do żołądka. Uzasadnieniem takiego modelu odżywiania jest możliwość żywienia chorych w przypadkach chorób nowotworowych, neurologicznych czy urazów okolicy twarzoczaszki, w których spożywanie pokarmów drogą fizjologiczną przez usta staje się utrudnione bądź niemożliwe. Problemy pielęgnacyjne wynikające z konieczności utrzymania przetoki żywieniowej występują często i dotyczą praktycznie wszystkich pacjentów. Przestrzeganie zasad karmienia oraz właściwa pielęgnacja zgodna z praktyką pielęgniarską opartą na faktach ( evidence-based nursing – EBN) minimalizują występowanie powikłań, które nie zawsze są związane ze stanem klinicznym pacjenta, ale często wynikają również z braku doświadczenia i niedostatecznej wiedzy zarówno opiekunów, jak i samych chorych żywionych przez przetokę żołądkową.