Artykuł oryginalnyZaburzenia ciągłości uwagi u pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową w remisji - Suwalska, Aleksandra; Łojko, Dorota; Janik, Justyna; Rybakowski, Janusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
Wstęp: Zaburzenia ciągłości uwagi pacjentów z chorobą afektywną dwubiegunową (ChAD) uważane są za zależne od stanu (state dependent) i związane z chorobą jako cechą (trait).Wyniki badań zaburzeń uwagi u tych chorych nie są jednoznaczne. Większość pacjentów była badana w ostrej fazie choroby. Niektórzy autorzy opisują deficyty ciągłości uwagi u chorych jako rdzenną/kluczową cechę (core feature) ChAD, inni natomiast nie stwierdzili takich zaburzeń. Cel badania: Ocena ciągłości uwagi przy zastosowaniu Rapid Visual Information Processing (RVIP) – testu z baterii CANTAB (Cambridge Automated Neuropsychological Test Battery) u chorych z ChAD w okresie remisji. Materiał i metody: Badaniami objęto 98 chorych na ChAD (rozpoznanie zgodnie z kryteriami ICD-10) będących w remisji od co najmniej 4 miesięcy oraz 90 osób zdrowych. Choroba trwała co najmniej 5 lat, czas leczenia normotymicznego – co najmniej 2 lata. Litem leczono 60 pacjentów, 38 otrzymywało inne leki normotymiczne. Wszyscy pacjenci spełniali kryteria remisji, osiągając w Skali depresji Hamiltona wynik poniżej 8 pkt i Skali manii Younga wynik poniżej 6 pkt. Wyniki: Osoby badane wykazały znacząco gorszą wrażliwość na sygnał (target sensitivity A’) i dłuższy czas reakcji niż osoby zdrowe. Zarówno pacjenci leczeni litem, jak i pacjenci leczeni innymi lekami wykazywali gorszą zdolność różnicowania sygnału i szumu oraz dłuższy czas reakcji niż osoby zdrowe. U osób, którym podawano lit, jego stężenie w surowicy wykazywało korelację dodatnią z czasem reakcji i korelację ujemną z ogólną liczbą trafień i liczbą prawidłowych odrzuceń. Wrażliwość na sygnał wykazywała korelację ujemną z długością choroby, natomiast czas reakcji – związek z wiekiem pacjentów i czasem trwania choroby oraz liczbą nawrotów afektywnych. Wnioski: Wyniki badania wskazują na utrzymywanie się zaburzeń ciągłości uwagi w remisji ChAD. Pacjenci z ChAD leczeni węglanem litu w kombinacji z innymi lekami wykazywali gorsze wykonanie testu RVIP niż pozostali chorzy.