Artykuł oryginalnyCzynniki socjodemograficzne i kliniczne a nasilenie objawów PTSD u ofiar przemocy ze strony bliskiego partnera - Dąbkowska, Małgorzata (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2009)
Wstęp: Przemoc ze strony bliskiego partnera (intimate partner violence – IPV) jest częstym problemem społecznym i źródłem pogorszenia zdrowia kobiet. Najczęstszym objawem pogorszenia zdrowia psychicznego u ofiar znęcania się jest zaburzenie stresowe pourazowe (PTSD). Cel badania: Ocena występowania i nasilenia zaburzenia stresowego pourazowego w grupie ofiar przemocy ze strony partnera oraz ocena powiązania wybranych czynników socjodemograficznych z ryzykiem ujawnienia się PTSD. Materiał i metody: Diagnozę i nasilenie objawów PTSD oceniano za pomocą kwestionariusza PTSD-Interview autorstwa Watsona i wsp. Czynniki socjodemograficzne i kliniczne oceniano za pomocą półustrukturalizowanego kwestionariusza u 104 kobiet. Grupę badaną stanowiły 104 kobiety, w wieku od 18 do 68 lat, średnia wieku 40,8 roku, będące mieszkankami schroniska dla ofiar przemocy lub domu samotnej matki lub pacjentkami poradni zdrowia psychicznego. Wyniki: Znaczne, bardzo znaczne lub ekstremalne nasilenie objawów PTSD miało 75,6% ofiar przemocy ze strony partnera życiowego. Niższy poziom wykształcenia oraz przemoc seksualna były związane z głębszym nasileniem PTSD. Wnioski: Ofiary przemocy domowej są grupą szczególnego ryzyka ujawnienia się PTSD. Czynnikami ryzyka większego nasilenia PTSD u ofiar przemocy intymnej jest niski poziom wykształcenia i typ seksualnej przemocy.