Artykuł przeglądowyDieta niskocholesterolowa - Kobus, Grażyna; Bachórzewska-Gajewska, Hanna; Kinalska, Ida (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Nieprawidłowy model żywienia, charakteryzujący się wysokim spożyciem produktów wysoko przetworzonych, w tym tłuszczów zwierzęcych, produktów o dużej zawartości cholesterolu, niskim spożyciu warzyw i owoców, nadmiernym spożyciu sodu, zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe często prowadzą do zaburzeń gospodarki lipidowej, które są jednym z czynników ryzyka choroby wieńcowej. U osób ze zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi podstawą leczenia jest zawsze dieta z ograniczeniem spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych. W niniejszej pracy przedstawiono zasady diety niskocholesterolowej, która jest oparta na podobnych zasadach, jak żywienie racjonalne. U pacjentów z zaburzeniami metabolizmu lipidów ogranicza się spożycie węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i cholesterolu pokarmowego, które zwiększają stężenie frakcji LDL cholesterolu, zwiększa się natomiast podaż błonnika pokarmowego oraz fitosteroli roślinnych. W pracy przedstawiono również przykładowe jadłospisy dla osób z hipercholesterolemią.