Artykuł oryginalnyZespół niedokrwistości sercowo-nerkowej u pacjentów hemodializowanych - Małyszko, Jacek; Małyszko, Jolanta; Myśliwiec, Michał (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Wprowadzenie: W wielu badaniach wykazano zależność między niedokrwistością a przebudową lewej komory u osób z przewlekłą niewydolnością nerek, zarówno podczas leczenia zachowawczego (u chorych przeddializacyjnych), jak i u pacjentów dializowanych. Stwierdzono także istotne korelacje między niedokrwistością a chorobami sercowo-naczyniowymi u osób z przewlekłą chorobą nerek. Cel: Ocena częstości występowania zespołu niedokrwistości sercowo-nerkowej (cardio-renal-anemia syndrome – CRA) u chorych hemodializowanych. Definicja ciężkości zespołu CRA: punktowa ocena klasy NYHA (1–4 pkt), stopnia niedokrwistości (1–4 pkt), obecności cukrzycy (0–1 pkt), wieku (ponad i mniej niż 65 lat) (0–1 pkt) oraz płci (0–1 pkt). Materiał i metody: W badanej grupie kobiety stanowiły 48% populacji, 34% chorych cierpiało na cukrzycę, 64 osoby miały powyżej 65 lat, tylko 27% chorych miało stężenie hemoglobiny ponad 11 g/dl, 36% chorowało na przewlekłą niewydolność serca ocenianą skalą NYHA. Wyniki: W badanej populacji częstość występowania wszystkich składowych tego zespołu jest bardzo duża, co u osób w wieku powyżej 65 lat wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia zgonu, głównie z przyczyn sercowo-naczyniowych (najczęstszej przyczyny śmiertelności w tej populacji).