Wybrane czynniki osobnicze i środowiskowe predysponujące do zakażeń wirusami brodawczaka ludzkiego. Część I. Brodawki zwykłe - Samochocki, Zbigniew; Rujna, Paweł; Malejczyk, Magdalena; Majewski, Sławomir (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie. Brodawki zwykłe są najczęstszą formą zakażeń wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Obserwacje kliniczne wskazują, że w związku ze zmianą zachowań i czynników środowiskowych zmieniają się również czynniki ryzyka wystąpienia tych zakażeń. Cel pracy. Ocena wpływu wybranych czynników predysponujących na częstość występowania brodawek zwykłych. Materiał i metodyka. Badaniami objęto 340 mężczyzn w wieku 19–26 lat, przebywających w tzw. środowisku zamkniętym jednostki wojskowej. Analizowano wpływ czynników osobniczych, behawioralnych i środowiskowych na częstość występowania brodawek. Badanie przeprowadzono dwukrotnie – przed rozpoczęciem służby wojskowej i po 6 miesiącach jej trwania. Wyniki. W pierwszym badaniu brodawki zwykłe, głównie rąk, stwierdzono u 9,1% badanych, natomiast w drugim wykazano 3,3% nowych zmian, przede wszystkim w obrębie stóp (u 6 z 7). Potwierdzono, że rodzinne i osobnicze występowanie brodawek w przeszłości, korzystanie z pływalni i solarium są czynnikami ryzyka rozwoju brodawek zwykłych. Wykazano także, że brodawki występowały istotnie częściej u mężczyzn, u których współistniało atopowe zapalenie skóry (AZS), suchość i świąd skóry. Wnioski. Przeprowadzone badania wskazują, że współistnienie AZS, świądu i suchości skóry należy uznać za kolejne czynniki predysponujące do zakażeń HPV, podczas gdy pobyt w tzw. środowisku zamkniętym stanowi mniejsze ryzyko wystąpienia zakażenia.