Twardowski tak, wypaczenia nie - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
– Chcemy zrezygnować z obowiązkowych rocznych staży podyplomowych, by po uzyskaniu dyplomu lekarz natychmiast miał pełne prawo do wykonywania zawodu. Wiedzę praktyczną zdobywałby wtedy w trakcie normalnej pracy, teoretyczną – robiąc specjalizację, tak jak w wielu krajach Europy. Gdy wziąć pod uwagę sprawę luki pokoleniowej w zawodzie lekarza, będzie miało to szybki praktyczny efekt. Bo obecnie, używając obrazowego porównania z piłką nożną – cały rocznik absolwentów polskich uczelni medycznych podczas rocznego stażu niejako siedzi na ławce rezerwowych – mówi Twardowski.