Urzędnicy czy praktykanci - Dychalska, Pola (Menedżer Zdrowia, 2009)
Po co pracować w ministerstwie, NFZ i AOTM? Po to, by zdobyć doświadczenie i wyrobić kontakty – a przy pierwszej nadarzającej się okazji uciec do biznesu. Po dwóch–trzech latach pracy w jednej z tych trzech instytucji wartość specjalisty na rynku pracy podwaja się. Ministerstwo, Fundusz i Agencja zachowują się tak, jakby nie dostrzegało tego faktu i swoim pracownikom nie daje ani odpowiednich podwyżek, ani innych bonusów. Ci przechodzą więc na drugą stronę , do biznesu. Na ich miejsce przychodzą nowi, po naukę i praktykę, wytrzymują 3 lata – i tak koło się zamyka. W efekcie decyzje w instytucjach najważniejszych dla polskiej ochrony zdrowia podejmują praktykanci , a nie gruntownie przygotowani specjaliści.