Niebezpieczne związki - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2009)
Jak świat światem, lekarze współpracowali z wytwórcami leków. Jedni nie mogą obejść się bez drugich. Trzeba jednak uważać, by dialog między nimi nie przerodził się w zmowę. W czasach nowożytnych kontakty lekarzy z wytwórcami leków polegały początkowo na współpracy z aptekarzami wytwarzającymi na miejscu leki recepturowe. Już wtedy, szczególnie w większych miastach, aptekarze, a z czasem farmaceuci, stosowali metody marketingowe wobec lekarzy, zazwyczaj w powiązaniu z wymianą informacji fachowych. Na takiej wymianie korzystały obie strony. Prawdziwy rozkwit relacji lekarsko-farmaceutycznych nastąpił pod koniec XX w. wraz z gwałtownym rozwojem przemysłu farmaceutycznego