Reputacja, czyli skarb - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2009)
Kiedy zadaliśmy menedżerom pytanie, co uważają za największy atut swojej placówki, okazało się, że ogólnopolska marka czy też renoma nie należą do najczęściej wymienianych, aczkolwiek przyznaje się do niej co czwarty menedżer w imieniu swojej placówki. W większości przypadków (a więc szpitali) można raczej mówić o braku rozpoznawalnej marki.