Należyta staranność albo kara - Asłanowicz, Marcin (Menedżer Zdrowia, 2009)
Sposób ukształtowania odpowiedzialności lekarza za błąd w sztuce nie różni się od ogólnie przyjmowanych przesłanek odpowiedzialności cywilnej. Szczególnie gruntownej analizie sądów podlega natomiast z reguły ocena stopnia staranności wykazywanej przez lekarza w czasie świadczenia usług.