Trzeba z tym żyć - Sygut, Marzena (Menedżer Zdrowia, 2009)
Pod patronatem Menedżera Zdrowia odbyła się konferencja Przewlekłe choroby cywilizacyjne a jakość życia pacjentów . Raport z konferencji: Choroby cywilizacyjne przyjmują rozmiary epidemii. Z powodu otyłości, schorzeń urologicznych i układu krążenia, chorób płuc, alergii oraz nowotworów cierpią rzesze ludzi. Ponad 60 mln osób na świecie choruje na POChP, a w Polsce z powodu tego schorzenia umiera 15 tys. pacjentów, prawie 10 proc. osób powyżej 65. roku życia ma niewydolność serca, 12 proc. dorosłych Polaków nie może się uporać z otyłością, a 450 tys. przeżyło walkę z rakiem.