Zastosowanie azatiopryny i 6-merkaptopuryny w leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelit - Gutkowski, Krzysztof; Hartleb, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Od wielu lat azatioprynę (AZA) i 6-merkaptopurynę (6-MP) stosuje się w przewlekłym leczeniu nieswoistych zapalnych chorób jelit (NZChJ). Azatiopryna to prolek rozkładany do 6-MP, który jest następnie metabolizowany do kilku pochodnych, w tym 6-tioguaniny (6-TG) i 6-metylo-merkaptopuryny (6-MMP). Najważniejszym enzymem biorącym udział w katalizowaniu tych reakcji jest metylotransferaza tiopurynowa (TPMT), której aktywność ma bezpośredni lub pośredni wpływ na stężenia 6-MMP i 6-TG. Stwierdzenie przed rozpoczęciem leczenia AZA lub 6-MP niskiej aktywności TPMT lub jej zupełnego braku jest pomocne w uniknięciu groźnych dla życia powikłań polekowych. W pracy przedstawiono aktualną wiedzę na temat uwarunkowań farmakodynamicznych racjonalnego dawkowania i monitorowania efektów stosowania AZA i 6-MP u osób z NZChJ.